Marie Fredriksson – comeback 2014

 Marie väldigt nära publiken

-bäst i de avskalade låtarna

 

IMG_9697IMG_9700

Varje år har sina speciella artister som sätts i fokus mer än andra. 2013 var det Gyllene Tider alla pratade om, och den omtalade återföreningsturnén. Året innan gjorde Roxette en återföreningsturné över delar av jordklotet. Och i år är det Marie Fredrikssons tur att få stå i strålkastarljuset.

Och det kan inte gå fel, uppbackad av ett gäng av Sveriges duktigaste musiker, varav trygge gitarristen Christoffer Ljungqvist spelat med Marie i Roxette (och även med hennes ”motpart” Per Gessle i hans soloprojekt), basisten Surjo Benigh, som spelat med Ulf Lundell i tio år, stabile Pelle Alsing, som spelade med ”de stora” redan på 1980-talet och Maries man Micke Bolyos på keyboards.

Svajar lite

Och själv sjunger Marie som om hon inte gjort annat. Visst svajar rösten och hon tappar styrkan några gånger under konserten. Men det är helt klart en bedrift att klara av en så lång konsert i hennes bräckliga tillstånd, med enbart mikrofonstativet som stöd.

Bäst i de avskalade låtarna

Bäst gör sig Maries röst rättvisa i de mer avskalade låtarna, där hon bara ackompanjeras av akustiska gitarrer och/eller piano. Som i ”Så skimrande var aldrig havet”, ”Den sjunde vågen” och ”Ännu doftar kärlek”. De tre absoluta höjdpunkterna då Marie känns extra nära oss i publiken. Det är då Växjöpubliken märks njuta extra mycket. Det säkra rockbandet tenderar att dränka Maries röst i vissa låtar, till exempel i annars så vackra ”Sparvöga”. Men det kanske är så det måste vara för att ge konserten variation.

Publikfavoriter blir också pampiga ”Tro” och ”Om du såg mig nu”. Ja, som märks är det ett pärlband av gamla låtar som Marie bjuder på, endast ett par från nya plattan ligger med.

Att få se Marie Fredriksson på scenen igen efter så många års frånvaro, diskret i enkla, svarta kläder och barfota, blir något man kommer minnas lång tid framöver.

Maries låtar behövs i dagens kommersiella och stressiga samhälle; det kände man tydligt, när man vandrade hem efter den varma konserten.

IMG_9645IMG_9640

Fans från hela världen

Och många var de fans som gladdes, som kom från Spanien, Argentina, Holland, Tyskland och Ryssland, till Sverige för att se ett antal av Maries konserter.

-Vi är ett stort gäng vänner som träffades som ”penpals” när vi var tonåringar. Många av oss har fortsatt kontakten genom åren, nu givetvis via andra sociala medier. Och vårt intresse för Roxette och Marie Fredriksson har stått fast genom åren, så det är extra kul när vi får chans att träffas så här på någon konsert, berättar Paula Högdahl, som bor i Malmö, men kommer från Argentina.

Andra i gänget hade rest från Ryssland, Mallorca, Holland, Spanien och Österrike. De hade varit ute tidigt och köpt biljetter, och bokat sig på första bänkraden i Växjö konserthus!

-Vi åker runt på flera av hennes konserter; det blir 8 eller 10 stycken för vissa av oss. Vi har tryckt upp röda hjärtan som vi viftar med! visar Stina Tholander, som kommer från Köpenhamn, Danmark.

Vad är då bäst med Marie?

-Hennes texter, hennes röst och hennes personlighet. En blandning av allt detta, menar Stina.

-Hon ger aldrig upp. Hon har en fantastisk styrka och karisma, utbrister Martin från Buenos Aires.

Bästa låtar?

-”Det regnar igen”, ”Bara för en dag” och ”Sista sommarens vals”, tycker Evgeny Perekovskiy, som åkt från Ryssland, tillsammans med Kristina, Julia och Jana, och kan titlarna på felfri svenska!

-”Mellan sommar och höst”, ”Tro”, ”Den sjunde vågen”, ”Så stilla, så långsamt” och ”Sparvöga”, enas några av de andra killarna och tjejerna om.

(Publicerat www.vaxjonytt.se)

IMG_9630IMG_9664IMG_9655IMG_9667IMG_9677

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *