Nationalteatern på turné – fortfarande proggens kungar

National 5National 1

Nu är det länge sedan 1970-talets proggrörelse växte fram, och realistiska arbetartexter och texter om hur jävligt det var att vara ung skrevs av band som Nationalteatern, Motvind, Hoola Bandoola Band, Fläsket Brinner och Nynningen.

Efter senaste säsongen av TV:s ”Så mycket bättre” har dock intresset för denna tid och Nationalteatern ökat, då en av bandets medlemmar Ulf Dageby fick chans att berätta bandets historia och de andra medverkande fick göra covers på bandets progglåtar.

Detta resulterade i (som så oftast för artister efter en framgångsrik TV-säsong) en ny Sverigeturné, och i Växjö var det i det närmaste utsålt på konserthuset i februari.

Melodifestivalskontrast

Nationalteatern, var, liksom proggrörelsen, starkt emot kommersiell musik, som melodifestivalen. När så konserten förläggs så tidigt som kl 18, tänker man ändå att det är för att publiken skall hinna hem till kvällens melodifestivalsdeltävling på TV (Göteborg)

Dock lägger bandet in en paus på 30 minuter mitt i konserten, så det är ändå ingen risk att man hinner hem till den kommersiella musikkontrasten.

Känns igen efter några ackord

Nationalteaterns musik funkar lika på på 2000-talet som på 1970-talet. Som Ulf Dageby sjunger i en av de sista låtarna; ” Vi fortsätter spela rock’n’roll men vi håller på att dö”.

Den till åren komna publiken, känner igen i stort sett varenda låt, bara efter några ackord.

-Det är konstigt vad en ackordfölj kan göra att man direkt vet vilken låt som kommer, utbrister Ulf Dageby, och tonar in ”Barn av vår tid”.

Rövarkungen”, ”Kolla kolla” och ”Bängen trålar” är andra publikfavoriter.

 National 6National 4

Hanna från Arlöv”

-Det är för lite ångest i ”bolibompa-rocken” idag, säger Ulf, och berättar för publiken att allt började på Hisingsbacka fritidsgård i Göteborg.

-Och det är skönt att vi har med Matilda Sjöström på sång, så vi kan spela denna sång om Bergsjön, fortsätter han, och det blir ”Hanna från Arlöv” som görs i äkta 1970-talsstuk.

Annars är det Mattias Hellberg och Ulf som delar på sången, och lika coole då som nu; Nicke Ström som hanterar basen, medan Håkan Nyberg fortfarande spelar trummor.

Nationalteatern blev nyligen invalda i nya ”Swedish Hall of Fame” i Stockholm, tillsammans med bland annat ABBA. Ulf förklarar att Abba-Benny gillade deras nidvisa om melodifestivalen, som skrevs då super-kommersiella Abba vann med Waterloo 1974. En protest till att Sverige arrangerade Schlager-EM 1975. Och så serveras givetvis ”Doing the omoralisk schlagerfestival” så här trettio är senare.

-Det är visar att vi musiker håller ihop, oavsett musikstil!

(Publicerat på www.Vaxjonytt.se)

National 3        IMG_9391 IMG_9440IMG_9438 IMG_9418IMG_9417  IMG_9346IMG_9372

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *