Jerry Williams avskedsturné

Jerry 8Jerry 10Jerry 9 Jerry m kvinnor 1

Jerry Williams på avskedsturné

 

Låtar och anekdoter skapar trevlig kväll

 

 

Medan artister har kommit och gått, har Jerry Williams alltid funnits där i bakgrunden. Som en hårt arbetande rock´n´roll-artist, som överlevt alla trender inom musiken. En ”Working class hero” helt enkelt, som sällan gjort avkall på sin stil (nja, lite kommersiellt anpassad har han förstås varit genom åren).

 

Nu när han är över de sjutti, får svenskarna en chans att se en summering av hans liv, när han och ett gäng bestående av både musiker, kör, dansare och skådespelare turnerar runt landet. I fredags uppträdde ”The Farewell show” på Telenor Arena i Karlskrona.

 

Inleds med ”Working Class Hero”

Det blir ingen tråkig uppräkning av allt i Jerrys liv, trots att han troligen varit med om 1000 gånger så många spännande möten med intressanta människor än vad en vanlig dödlig skulle hinna med i sitt liv.

Showen, som inleds med suggestiva ”Working Class Hero”, varar i tre timmar inklusive paus, och störst vikt läggs på den första tiden i Jerkas musikaliska liv, med de rockställen som då fanns i Stockholm och de musiker som han träffade på.

Berättelser om spelningar på Nalen och svängen till Hamburg och de tyska rockklubbarna, där artister från hela världen samlades, är spännande att lyssna till. Fakta varvas med gott om småtrevliga anekdoter från Jerrys möten med andra artister.

 

Parallell historia om tre vänner

Parallellt med detta pågår en historia kring tre vänner (Malena Laszlo, Marie Robertsson och Anna Sise) som växer upp på 1950-talet, och tar del av Stockholms nöjesutbud. Det gör att man får se 1950- och 1960-talet ur vanliga människors perspektiv. Detta, liksom det faktum att kvinnorna sjunger låtar från andra tidstypiska artister, tar dock bort fokus från själva huvudnumret; det är ju ”100 % Jerry” som konsertbesökarna kommit för att se.

Mellan ”tjejsnacket” blir det låtar i kronologisk ordning från Jerrys karriär.

 

Mer fokus på Jerrys hits i andra set

Efter paus blir det en timme mer renodlat fokus på Jerrys låtar, och då märker man att publiken mer börjar vara med på noterna. Gammalt och nytt med ”Jerrys storband” med mycket blås, betas av.

Låtar som ”Did I Tell You”, ”It started With A Love Affair”, ”Git It” och ”I Can Jive” kommer i extranumret, och då känns det ändå som om man är helnöjd med kvällen.

Men i min mening hade jag hellre sett 1,5 timme intensiv Jerry-konsert istället för 2,5 timmars musikmix med sidospår som Cornelis Vreeswijks ”Balladen om Cecilia Lind” och Village Peoples ”Ymca” (!!).

(Publicerat i Växjönytt)

 

Thomas Edgren

   Show Still going strongRocknroll Samspelta 1  Vintersaga 5 Vintersaga 3Jerry m kvinnor 3 Working class hero Vintersaga 4Gitarrtrio I can jive  Duktiga dansareDuktiga dansare 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *