Gyllene Tider – Fredrikskans Kalmar 2013

      GitarrduellInlevelse Göran o PerPer live

Gyllene Tider på ”Smålandsturné”

Nu är Gyllene Tider i Småland! Igår onsdag, uppträdde de på fotbollsarenan Fredrikskans i Kalmar inför 14 900 personer, och i morgon fredag är det Elmiafältet i Jönköping som gäller. Turnén har hittills varit framgångsrik, med i princip utsålda spelställen på varje ort. Fenomenet Gyllene Tider står sig även 2013.

Risken för popband med att återförenas är alltid vansklig. Och i Gyllene Tiders fall handlar det om den tredje återföreningen.

Men när man står där i jättepublikhavet på Fredrikskans, (publikrekordet från en fotbollsmatch 1949 slogs nästan) känns det fortfarande lika fräscht som det var att höra bandet några heta sommarkvällar på västkusten 1981, på Evedal med Återtåget 1996 och tillsammans med 29 000 kronobergare på Värendsvallen 2004.

Härlig svensk sommarkonsert

Publiken kan låtarna och sjunger med och allt blir en enda stor klassisk härlig svensk sommarkonsert som man vill uppleva den, med sol, picknick, vänner och musik. Ljudet av ett annat hjärta”, ”Kung av sand”, När vi två blir en” och ”Dansar inte lika bra som sjömän” är bara några av höjdpunkterna under konserten. I princip allt material går hem, tack vare ett rappt tempo, korta låtar och mycket lite snack mellan låtarna. Fart och fläkt och ”greatest hits” funkar bra.

Dags att tänka på refrängen”

Och mot slutet, när mörkret lagt sig, och fullmånen gått upp över Kalmarsund, drar man ned på tempot i andra(!) extranumret med ”Dags att tänka på refrängen” och ”När alla vännerna gått hem”.  Som förband fungerar Linnea Henriksson, Malmö, mycket bra. Med sina pigga låtar och färgglada kläder (är hon islagen i cellofan?) får hon igång publiken, även om hon ännu bara har en hitlåt; ”Lyckligare nu”. En personlig och egen stil.

Såg premiären 2004

Till konserten har det kommit folk från hela Småland.

-Är man gammal Gyllene Tider-fan så vill man ju se dem igen, säger Thomas Haraldsson, Vislanda. Han har sett Gyllene Tider, Roxette och Per Gessle solo sex gånger.

-Jag hade förmånen att se dem i Halmstad på 2004-turnén. De har trallvänliga låtar och bra musik.

-De har bra texter; min bror Henrik var ett stort fan av dem, säger Hanna Salomonsson, Vislanda, som sett dem tre gånger tidigare.

Bästa låtar?

-”Kung av sand”, ”Billy”, ”Ljudet av ett annat hjärta” och ”När vi två blir en” enas de om.

Det bästa är att de finns!”

I publikhavet hittar vi också Per Nilsson och Christina Johansson som driver Stall Lilla Heda i Braås, och som kommer att byggas till inom kort.

-Det bästa med Gyllene Tider är att de fortfarande finns! Jag såg dem första gången när jag gick på högstadiet i Ljungby, utbrister Christina.

-De håller måttet ännu idag, menar Per, som egentligen inte har några djupare relationer med musiken. Han slår gärna istället ett slag för gamla folkparken Tyrolen utanför Alvesta.

-Där ordnas de bra konserter och aktiviteter. Vi var där på ”Olles Onsdagar” förra veckan!

Estelles hörselkåpor” på Alice

Blott sju månader gammal går Alice Ljungkvist, Värnamo, på sin första konsert! Dock med hörselkåpor.

-Inte vilka kåpor som helst. De heter Estelle och togs fram av ”mitt företag” Peltor i Värnamo, specialanpassade till just barn, berättar pappa Patrik.

Han är känd som ”Budda” i motorsportsammanhang och genom TV-serien ”Sveriges värsta bilförare”. Han och hans fru känner bandets Micke ”Syd” och har fått gästbiljetter till konserten.

-”Juni, juli och augusti” sjunger jag gärna med i. Jag förväntar mig att de är lika bra som alltid, jag såg dem på ”Återtåget” -96.

De sjunger ju om Susanne!”

Längre bort hittar vi två ”Susannor”; Andersson och Johansson, samt Carina Jeansson, alla från Karlskrona.

-De har bra låtar som man kan hänga med i! Och så sjunger de ju om ”Susanne,” skrattar Susanne Andersson (”Man blir yr”).

-Vi såg dem 1981, när de spelade på Masten i Kristianopel, minns fru Johansson.

-Och jag har träffat Micke ”Syd”, när han spelade i ett husband på Böda Sands camping, påpekar Carina.

Bästa låtar?

-”Flickan i en Cole Porter sång”, och det finna många bra till! 

Har åkt från Argentina!

Lite längre sträcka har Maria Francovig Valero och Vanesa Loforte åkt. Närmare bestämt nästan 1300 mil från storstäderna Buenos Aires och Cordoba i Argentina.

-Vi har lagt runt 50 000 argentiska pesos (ca 65 000 skr) på denna sommar för att få se Gyllene Tider på flera konserter!

-Vi älskar Gyllene Tider och Roxette, och har deras plattor, även om det är svårt att köpa svensk musik i Argentina, säger Maria.

Såg Roxette i Buenos Aires

Hon var för ung för att få åka till Sverige på Gyllene Tiders turné 2004, men såg Roxette i Luna Park, Buenos Aires förra året. (många klipp från den konserten hittar man på You Tube).

-Den musik man lyssnar på som barn, sätter sin prägel på hela ens uppväxt. Så har det varit med Gyllene Tider och Roxette, och man vill därför fortsätta att följa med och engagera sig djupare i bandets musik, menar hon.

Favoritlåtar?

-”Kung av sand”, ”Juni, juli och augusti”, ”Sommartider”, menar Vanesa.

-”Singel”, ”Gå och fiska” och ”Dags att tänka på refrängen”, tycker Maria, och de båda kan uttala titlarna på riktigt bra svenska!

(Publicerat på www.vaxjonytt.se)

Anders Fans från Sydamerika

 

10 Tjej  Gyllene 2 trio Göran14 000 pers Kalmar   ScenenGT live  6 Kalmariter  4 KärlekFörsäljning5 Hörselskydd 9 Tjejer 7 Tomas Haraldsson   TyrolenPubliken Kalmar     Per live 28 Damer   Mats PPer live 3IMG_5648 IMG_5647 IMG_5651 IMG_5669IMG_5716 IMG_5687Micke sjungerIMG_5943IMG_5755IMG_5773MickeIMG_5705 IMG_5726IMG_5727IMG_5696IMG_5704

One thought on “Gyllene Tider – Fredrikskans Kalmar 2013

  1. Fantastiska bilder. Du har ett filosofiskt anslag och din hand är så stadig trots alla år på vägarna. Kul att det fortfarande är liv i GT snubbarna. Har dom många groupies fortfarande? Vi väntar med spänning på 80-talet. Inga bilder från Sten Ben?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *