Petra Marklund Växjö konserthus vår 2013

Petra 6 Petra 1

Händerna mot himlen” – då exploderade konserthuset!

Underbart är kort. Men när ”Händerna mot himlen” äntligen kommer som, sista låt med sina drygt fyra minuter, så fullkomligt lyfter taket i Växjö konserthus. En befriande känsla, när publiken spontant reser sig upp och älskar Petra!

Det är svårt att ge sig ut och turnera när man bara har en – helt outstanding – hitlåt i bagaget. Som många ”Idol-artister”, som skall fylla ut en hel konsert med annat material.

Nu har ju Petra Marklund hållit på i avsevärt fler år, inte minst med sina engelska framgångar. Men nu väljer hon att bara sjunga på svenska, och då har hon inte hunnit bygga upp en egen radda låtar som väcker igenkänning. Trots en timme med bra kompositioner, är det givetvis just ”Händerna mot himlen” som publiken betalt entré för att få höra.

Speciell röst och framtoning

Resten av låtarna är långt ifrån dåliga. Petras speciella röst och framtoning, som en modern Robyn och med Kents lätt melankoliska låtuppbyggnad, ger henne lite särställning på artistmarknaden. Och med en gäng duktiga musiker blir eftermiddagskonserten (ja, den startade klockan 17, givetvis med tanke på att inte krocka med melodifestivalen) en lång njutning.

Tolkningar från ”Så mycket bättre”

Till skillnad från Pugh Rogefeldt, som stod på samma scen förra veckan, väljer Petra att köra två av sina tolkningar från TV:s ”Så mycket bättre”, viket blir ett behövligt avbrott efter en handfull med egna kompositioner. Med en hyllning till Plura framför hon ”Kärlekens tunga” i en ”technoversion”, och  Di Levas ”Vem skall jag tro på” i en balladliknade variant.

-Jag lyssnade mycket på Di Leva när jag var liten, så det var skönt att få göra den i ”Så mycket bättre”, berättar hon, och hoppar vidare till Mauro Scocco, och en låt; ”I himlen”, som hon spelade in till en hyllningsplatta inför hans 50-årsdag.

Har landat hemma”

Andra behållningar är ”Mycket mer ok att dö”, ”En förlorad värld” och  ”Kom tillbaks” (”…om mina starka känslor från tiden då jag raggade killar på Stureplan..”)

-Dessa två år med svenska texter har betytt mycket för mig. Jag har varit på turné här och var i världen, och att nu sjunga på svenska känns som om jag landat här hemma på riktigt, beskriver hon, och ger en hyllning till Daniel Ledinsky, som hon skrev sin första svenska platta ihop med.

Ljussättningen är lite rymdliknande avancerad med ett ”fisknät” av ledlampor som blinkar och bildar rullande mönster i låtarna.

Anor från Lappträsk

Som förband – och med den otacksamma uppgiften att spela medan publiken strömmar in och fyller på i konsertsalen – uppträder Vera Vinter, med anor från Lappträsk (ja, orten heter faktiskt så),

Det blir vackra låtar i trioformat som en stillsam uppvärmning till Petra. Första plattan kom i höstas, och vi får bland annat höra en låt om hennes farmor” ”Farmor hann aldrig se Paris”, och ”Björken”; framförd med verklig inlevelse på ett charmigt Kalix-mål! En lovande singer/songwriter.

 

Petra 2 Petra 3 Petra 5

 

Publicerat i Växjönytt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *