Ulf Lundell Vadstena slott sommar 2013

Lundell pekar 2Lundell slott 2

Lundell o barkLundell 2

Lundell prisade regnet

En mäktig upplevelse – jag vill ha mer!”

 

Det verkade som om Östergötlands alla regnmoln samlats i just Vadstena på lördagskvällen. En kväll som bjöd på soligt väder i resten av länet. En stund innan Ulf Lundell med band skulle uppträda på Vadstena Slott, kom skyfall på skyfall forsande och blixtarna lyste upp himlen. Och den picknickstämning som byggts upp utanför slottet timmarna innan konserten tillintetgjordes.

Ulf Lundell gick dock punktligt ut på scenen och körde igång i det kylslagna regnet. Då hans låtverser är ganska krävande och kräver tålamod av publiken, även en solig sommarkväll, tände det förstås aldrig till i Vadstena, även om Lundell själv prisade regnet och verkade vara på sitt bästa snacksaliga humör.

Vattensamlingar på borggården

’”Vad synd att det slutade regna”, säger Lundell efter en halvtimme.

Det var ju ett så mäktigt skådespel, jag är en väderman, utbrister han och vill ha mer av den varan. Något som förstås inte de, kanske 4 000 personer, som får stå i alla de vattensamlingar som skapats inne på borggården, håller med om.

Lundell blandar nya låtar med klassiker, vilket är tur, eftersom det är, trots att han själv torde vara trött på dem vid det här laget, dessa som manar till spontan allsång och handklapp.

Snön faller” och ”Evangeline” är två av dessa. Och så en brilliant version av sommarlåten ”Om sommaren”, som inleder en rapp följd av tunga hårda låtar som ”Stort steg”, ”Öppen väg, öppen bil” och ”Folket bygger landet”.

 

Slitvarg i militärshorts

Givna är också nya ”Rent förbannat” och gamla ”Oh la la” med Lundell på ett långt munspelssolo. Låtar som garanterat kan väcka även den mest regnrocksinpackade publik, när Lundell kämpar på som en slitvarg i sina avklippta militärshorts.

Han verkar vara på toppenhumör; kanske just tack vare regnet(?).

-Härligt att vara här inne på slottet. Vilken inramning, vilken miljö. Och där är ju kruttornet eller hur, pekar den pratglade svenske nationalhjälten mot andra änden av borggården. Och så bjuder han förstås på klassikerna ”Hon gör mig galen” och ”Chans” i extranumret, tillsammans med sitt säkra band; killar som han haft med sig på turnéer i alla fall de senaste åtta åren.

Ulf Lundell är en del av svensk sommar, lika mycket som Tomas Ledin, Magnus Uggla, och i år även Gyllene Tider. Men både han och publiken var värda ett bättre väder i lördags.

(Publicerat i Östgötatidningen)

 

Lundell 1 Lundell pekar Lundell 3 Lundell  gruppLundell o bark 2Publiken  Lundell o Slottet IMG_6610 IMG_6609 IMG_6614 IMG_6617 IMG_6619 IMG_6621 IMG_6548

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *