Cajsa-Stina Åkerström 2015

Fullsatt på teatern när Cajsa-Stina sjöng

 

Cajsa 3

Visor från när och fjärran var titeln när Cajsa Stina Åkerström med sin trio stod på scenen på Växjö Teater i onsdags. Egna alster blandades med andra vackra visor, varav de flesta ändå hade anknytning till Cajsa Stinas kändisbekantskapskrets.

-Jag har en ny platta som kom ut för en månad sedan; ”Vreden och Stormen”, och från den kommer här ”Väggar av glas”, börjar Cajsa Stina konserten, och berättar nervöst att detta är turnépremiär, och att hon glömt kvar texthäftet i logen.

Duo

Klockren röst med darr

Men allt löser sig, och Cajsa Stina sjunger hela konserten igenom med sin charmiga klockrena röst med darr på stämman. Trion kompar henne lågmält, och ibland är det bara bas (Backa-Hans) eller gitarr (Peter Kvint) som finns som stöd, till de riktigt lugna visorna.

Klädd diskret i svart, står den lite magra Cajsa Stina och med värme sjunger visor där Cornelis, Ruben Nilsson, Ulf Lundell eller Evert Taube haft ett finger med i kompositionerna.

En enkel sång”

Socker, knäckebröd och choklad”, ”Det kommer en vind”, nya ”Under samma himmel” och ”Här och nu” får vi höra. Och så kommer ”En enkel sång” som hon och Peter Kvint skapade till Melodifestivalen 2014, och som var upptakten till ett samarbete med en hel CD som följd, som alltså släpptes i år.

Lite snack om Ruben Nilsson blir det också; pappa Freds idol, och en artist hon fick höra mycket av i sin barndom, då Fred övade på att sjunga Rubens låtar. Därför bjuds det även på två smålustiga Ruben Nilsson-låtar. Något som lättar upp stämningen lite. För det kan bli för stillsamt för publiken att enbart lyssna på vackra seriösa visor en hel kväll.

Cajsa 1

Lundell

Och så på slutet en Lundell-komposition i annorlunda tappning; ”Glad igen” och vackra, ofta på bröllop spelade ”Av längtan till dig”, som hon gjorde ihop med Åsa Jinder för många år sedan.

Kort sagt en vacker kväll i den svenska visans tecken på den rätta platsen; anrika Växjö Teater.

Cajsa 4

Publ i Växjönytt sept 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *