Freda på scenen igen!

Arne 3Uno 11

Mjuk konsertkväll med Freda

Gruppen Freda var populär i slutet av 1980-talet och in på 1990-talet. Gruppen, med säte i Gnosjö återförenades för några år sedan, och är nu ute på sin andra turné sedan 2014; ett initiativ som uppskattas av många minnesgoda lyssnare landet över.
 Uno 14 Arne 5
Inte minst i Växjö där en mjuk och avslappnad konsert genomfördes förra torsdagen, även om det kunde fått plats fler personer i konserthuset.
Arne Johansson, gitarr, Uno Svenningsson, sång och gitarr och Mats Johansson, trummor, är trion som fortfarande utgör gruppen. På turnén har de förstärkning av en extra gitarrist, basist och keyboardist.

 

Freda 3

 

Inleds i blått
Konserten inleds i sakta gemak i blått strålkastarljus med ”Vart är vi på väg” från 1993, och ”Hjärtat är fullt utav dig”. Så fortsätter den med låtar man fortfarande har lagrat djupt inne i hjärnan, glömt bort, men minns igen när man hör refrängerna; ”Det som gör mig lycklig”, ”Tusen eldar” och ”Det måste gå”.
Samtidigt berättar sångaren Uno Svenningsson på ett skojsamt sätt historien om hur de från att ha bott i ”förorterna till Gnosjö”, flyttade in till samhället och började repa i en stor lokal på Storgatan. ”Ja, även Gnosjö har en ”Storgatan”, skrattar Uno.

 

Uno 15
Ny platta 2014
Det blir även lite nyare låtar under den 1.5 timme långa konserten. Som ”Kärlek utan begränsning” och ”Bäste vän”, då filmsekvenser med Freda projekteras i bakgrunden.
Senaste plattan kom i samband med första revivalturnén 2014; ”Beväpna dig”, och från den blir det också smakprov.
Givetvis sparas hitsen ”I en annan del av världen” och ”Vindarna” till slutet av konserten.
En till synes stämningsfull torsdagskväll inför en medelålders publik som kommit för att återuppleva de ”goa låtarna”.

 

Uno o Robban 2

 

Robban – stort fan
-Jag gillar dem jätteskarpt; vi kommer från samma bygd, och jag är nog en av deras tio djupaste fans, menar Robert Stolt, Ljungby, som åkt till Växjö för att se bandet.
-Jag har ”varit vän med Freda” sedan plattan ”Välkommen Hero från 1986!
Bästa låtarna? -”Undan för undan”, ”Erika” ocxh ”Välkommen Hero”.

 

(Publicerat i Växjönytt.se)Uno 7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *