Underbar turné tycker Svenne

 IMG_3171 IMG_3195

Jättekul att åka på turné igen!”

7IMG_3219

Det tyckte Svenne Hedlund efter konserten med Hep Stars i Växjö. Efteråt mötte han alla fans och tog sig god tid att signera CD-skivor och böcker i foajén.

Hep Stars är ute på sin långa jubileumsturné, som pågår fram till 8 november, då det är osannolika 50 år sedan bandet startade! 

-Det har varit en jättebra turné tycker jag. Helt underbart. Vi började sammanställa vad som skulle vara med på konserten under 2013, och testkörde den några gånger. 16 februari var det premiär, berättar Svenne.

Mycket snack mellan låtarna

Unikt för denna jubileumskonsert är att det är rätt mycket snack mellan låtarna.

-Jag brukar ju inte prata så mycket annars. Men nu handlar det ju om att berätta olika minnen från dessa år, och jag har koncentrerat mig på låtar och andra saker som hände bandet mellan åren 1964-1969. Den mest populära perioden.

-Jag fick sätta mig ned och studera massa tidningsurklipp för att komma ihåg vad som hände de olika åren, och lite kring vår ”filmkarriär” också, fortsätter han.

Svenne väljer också att berätta en hel del kring sin egen ortopediska sjukdomsvistelse. Det var då, under de åtta månader han var inlagd, och då han missade mycket av skolundervisningen i årskurs åtta, han kom till insikt om att hans framtid låg inom musiken.

IMG_3224IMG_3214

Varit Sävsjö trogna

Hep Stars startade på skivbolaget med det lite annorlunda namnet; Olga.

-Det var låtskrivaren Åke Gerhard som startade det, och döpte det efter sin mamma. En kompis, Calle Haglund kände Åke och tjatade på honom att han skulle ta sig an oss.

Svenne och Lotta har varit Sävsjö trogna i större delen av sina liv, och där parets fyra barn växt upp.

-Vi är nog en stolthet för Sävsjö, och vi fick nyligen ett kulturpris. Det var en slump att vi skaffade hus i Sävsjö, berättar Svenne.

Ville göra låt på svenska

I natt jag drömde”, en amerikansk fredssång som fick svensk text av Cornelius Wreesvijk, blev en av Hep Stars största hitlåtar. Hur kom det sig att den spelades in?

-Vi lyssnade ofta på den låten. Det var en bra allsångslåt som det lät bra och corny att köra på akustisk gitarr när vi tog det lugnt efter spelningar, säger Svenne.

-Och så ville Åke Gerhard att vi skulle pröva att spela in en låt på svenska 1966, och eftersom vi inte hade någon egen låt, så tog vi den. Jag minns att Shanes sade till oss att vi inte var riktigt kloka som ställde upp på att göra en låt på svenska. Alla sjöng ju på engelska då. Men den hamnade på Svensktoppen – 29 veckor!

Ingemar o Svenne

Tre låtar samtidigt

Hep Stars hade som mest tre låtar på Tio i topp samtidigt.

-Det var ”Tribute to Buddy Holly”, ”Farmer John” och ”Cadillac”. Vi hade bunkrat upp och spelat in flera låtar samtidigt. Först var det ”Cadillac” som kom upp på Kvällstoppen. Efter några veckor testades ”Farmer John” och sedan ”Buddy Holly”. De blev alla så populär att de låg kvar på listorna!

 

Publicerat på www. vaxjonytt.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *