Still punkrockers…

Tack som faan, Växjö
Punknostalgi på de lux

Smile9

Punklegenderna från 1980-talet; Asta Kask, var mer än nöjda med det svettiga giget på Kafé de lux i Växjö i lördags. Trots att killarna är i femtioårsåldern, drog de på under mer än en timme i värsta hardcore-tempot.

Den lilla lokalen som var packad med folk, en del där just för att se Asta Kask, men många för att de brukar gå på kafeets konserter, blev en het ångpanna, på väg att koka över. Som om vi vore tillbaka på en ”the-second-wave of punk”-konsert 83/84.

Samhörighet med bandet

Enkla texter och låtar i samma snabba tempo gör att fansen har lätt att skrika med i låtarna på konserten. Detta skapar en samhörighet publik – band, som snabbt smittar av sig i hela lokalen. Även om ljudet blir högt och bullrigt och man känner att örona – om man inte pluggat in hörselproppar – håller på att trilla av – vill man gärna stå kvar och vara delaktig i denna nostalgitripp.

Ringhals brinner

Låtar som ”Psykisk instabil” ”För kung och fosterland”, ”Än finns det hopp”, och nya verk som ”Död åt er alla” och ”Fredagsmys” från ”Handen på hjärtat” (2013) funkar alla lika bra.

Mot slutet av konserten börjar det ropas efter ”Ringhals brinner”, och visst blir det ett tjutande crescendo med denna antikärnkraftslåt från mitten av 1980-talet.

1

-Vi har tre generationer i publiken. De som var med när vi började, de som började lyssna på oss när vi gjorde vår första comeback 1992, och de unga som fått upp ögonen för vår musik nu, och det fylls på med nya fans hela tiden, säger Micke Blomkvist, en av sångarna i bandet, som även spelar gitarr.

-Vi brukar se en del 13-14-åringar i publken, När vi inte spelar på rockställen med 18-årsgräns förstås.

    103  118

Hur är det med spelningar nu förtiden?

-Det har bara rullat på med bokningar, sedan vi gjorde ett par tillfälliga comebackspelningar på 1990- och på 2000-talet. Vi har aldrig behövt ringa och boka spelningar själva, intresset för oss har hela tiden funnits där, även om vi haft långa uppehåll med bandet.

-Denna vårturné är på 27 spelningar! Så får vi se hur det blir efter sommaren. Får vi erbjudande om festivalspelningar i Sverige, kommer inte tacka nej. Vi är redan inbokade för ett par festivaler i Chile och Brasilien 2015!

Musiken nu jämfört med förr?

-Ljudet är ju mer städat nu. Vi har spelat i 35 år, så det blir ju automatisk lite förändringar. Man vill ju utveckla sig, och möjligheterna med utrustningen är ju annorlunda idag, menar Bonny Pontén, som sjunger de flesta av bandets låtar.

-En bra låt är ju en bra låt, oavsett om den låter som våra gamla låtar eller inte.

Texterna då – samma som förr?

-Det är ju fortfarande socialrealism vi skriver om, och har vissa politiska dängor, även om det kanske inte är samma ämnen som förr. Vi utgår ju från det liv vi lever och det har ju förändrats med åren.

-Man är förbannad på andra saker idag, sådant som har med vuxenlivet att göra, menar Ernie Hörnell, som spelar bas.

Inspirationskällor?

-Vi har väl aldrig varit inspirerade av någon speciell musik, eller några trender eller genrer. Vi har hållit på med vår egen grej så länge, så vi behöver inte söka oss till några inspirationskällor, menar Bonny.

Favoritlåtar hos publiken?

-Många av de äldsta låtarna vill publiken höra. Som ”Ringhals brinner”. Våra äldre fanns blir nostalgiska och vill ju höra låtar som de har någon relation till, menar Ernie.

-Och plattan som kom 2006; ”En för alla, ingen för nån” är den som många yngre fans vill höra låtar från. Alla är ju ute efer sin egen nostalgitripp, menar Micke.

6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *